Ako sa pripraviť na povodne a čo robiť, ak ma voda odplaví?

Veľké záplavy môžu byť katastrofou pre celý región, pretože spôsobujú ničivé škody na majetku, infraštruktúre a dokonca ohrozujú ľudské životy. Najmä ak sa nachádzate v záplavovej zóne, je rozumné byť riadne pripravený. Správna príprava vám môže ušetriť veľa nervov a peňazí.

 Návrh bez názvu (23)

Ako chrániť majetok pred povodňami?

Utesnenie základov: skontrolujte základy domu a v prípade potreby utesnite praskliny, aby ste znížili riziko vniknutia vody.

Protipovodňové zábrany: Okolo dverí, okien a iných vstupov do domu majte prenosné alebo pevné protipovodňové zábrany. Užitočné môžu byť napríklad vrecia s pieskom.

Ako sa správať počas povodne?

Zachovajte pokoj a snažte sa nepodľahnúť panike, najmä pomôžte tým, ktorí to sami nezvládnu. Vyhnite sa vstupu do miestností, ktoré sú izolované a kde hrozí nebezpečenstvo úrazu.

Pravdepodobne vypadne elektrina, čo môže byť veľmi nepríjemné, najmä v noci. V takýchto prípadoch je vhodné mať doma elektrocentrálu alebo batériovú stanicu, aby ste zabezpečili fungovanie základných spotrebičov, mobilných telefónov a svetiel.

Sledujte predpoveď počasia a informácie od úradov.

Čo robiť, ak je váš domov zaplavený?

V tomto prípade je dôležité konať rýchlo a efektívne, aby ste minimalizovali škody a čo najskôr obnovili svoj domov. Tu je niekoľko krokov, ktoré by ste mali zvážiť:

1. Zabezpečte bezpečnosť

Ak je to bezpečné, vypnite hlavný prívod elektriny, aby ste predišli riziku úrazu elektrickým prúdom. Ak je hlavný vypínač pod vodou, nepokúšajte sa ho vypnúť a radšej počkajte na odborníkov

2. Vypustite vodu

Ak voda nespadla sama a je potrebné ju odčerpať pomocou kalového čerpadla, urobte tak okamžite. V prípade silného zaplavenia domu ju odčerpávajte postupne, aby ste zabránili rýchlej zmene tlaku a poškodeniu konštrukcie budovy.

3. Zabezpečte elektrickú energiu

Ak je elektrina odpojená alebo nedostupná, kľúčovým zdrojom energie môže byť elektrický panel. Generátor vám umožní napájať čerpadlá, odvlhčovače, osvetlenie a ďalšie nevyhnutné zariadenia. Prenosný invertorový generátor Hahn & Sohn H IG 3500 je ideálnou voľbou pre takéto situácie.

4. Vysušte priestory

Po odčerpaní vody začnite čo najskôr vysušovať priestory pomocou odvlhčovačov, najmä odvlhčovač Master DH 732 je vhodné mať doma. Dokáže zo stien vytiahnuť až 30 litrov vody za 24 hodín a je cenovo dostupný.

Extra TIP: Dokumentácia škôd

Pred začatím akýchkoľvek opráv si urobte fotografie a zaznamenajte rozsah škôd. Tieto informácie môžu byť potrebné pre poisťovňu pri uplatňovaní nároku na odškodnenie.